Förlossningsberättelse!

Ja, jag beslöt mig ändå för att skriva ner den, bra att minnas och kunna se tillbaka på om några år (då man förhoppningsvis har glömt denna horribla upplevelse). Är du gravid och närmar dig förlossning, eller känslig så sluta läs här! (Har dock utelämnat alla intima detaljer!) Ber även om ursäkt om det är lite rörigt att läsa! 

Fredagen den 16:e september beslöt vi oss för att gå och äta indiskt innan vi åkte och kollade på min syster som skulle spela match. Tidigare på morgonen så hade vi varit på överburenhetskontroll på östra, där allt såg bra ut men jag trodde verkligen inte att något var på gång. Kl 12 natten till lördag (inte söndag som jag skrev i ett tidigare inlägg) började jag få lite värkar, låg i sängen i två timmar utan att kunna sova och beslöt mig att börja klocka dem. De kom med ca 5 minuters mellanrum hela natten. Försökte ta panodil och bada med det hjälpte inte mycket. Fortsatte klocka dem hela morgonen men det blev inte så mycket tätare men gjorde desto ondare. Vid 12 tiden åkte Alex och lämnade katten hos mina föräldrar och jag ringde till förlossningen som tyckte jag kunde komma in.

Vi var inne på förlossningen på Östra kl 13.00 och de kopplade på ctg. Värkarna såg inte så starka ut på skärmen men kändes desto mer, men jag tänkte med en gång att vi skulle få åka hem igen. Hon gjorde sedan en undersökning och kunde konstatera att jag ändå hade kommit längre än hon trott (dock fortfarande latensfas). Gick ut på en promenad undertiden vi väntade på nytt skift kl 15.00.

 
Man kan faktiskt spela Wordfeud på förlossningen med =)

Vid 15.00 så får jag TENS i ryggen, var faktiskt riktigt skönt! Värkarna blir tätare och kraftigare och vid kl 18.30 får jag lustgasen, denna underbara lustgas!! Vi fortsätter att kämpa på och jag minns att Alex någon gång mellan 21 och 22 inte undrar om jag ska ta den där epiduralen ändå, men envis som jag är så säger jag nej. (tänk om jag lyssnat på honom) vi kl 22 så inser jag (efter att ha stått still på 7 cm ett tag) att jag nog inte skulle orka utan EDA:n (jag hade nu inte sovit sedan natten till fredagen). Dock visar det sig då att narkosläkaren var tvungen att springa iväg på larm och BM säger att jag förmodligen inte kommer kunna få någon? Va, någonstans börjar paniken infinna sig lite smått.

Provade att bada vid 23, men det hjälper inte mycket tyvärr. 23.50 går vattnet och lilleman sjunker ner ytterligare då han tidigare stått väldigt högt upp. Vid kl 1 på natten går jag med på att prova sterila kvaddlar (något jag tidigare sagt att jag aldrig vill ha, men jag var desperat) Sterila kvaddlar går ut på att de sprutar in sterilt vatten under huden under en värk. Sex stycken tror jag att det var och de lägger alla samtidigt. En känns ungefär som ett getingstick och man ska få alla samtidigt. Kan ju tala om att jag skrek som en stucken gris! Minns inte hur mycket detta hjälpte mig, men jag skulle aldrig ta dem igen!

vid kl 2 kommer tillslut narkosläkaren och jag får epiduralen (4 timmar senare), den var helt underbar och jag kände knappt hur han la den heller!! Varför hade jag inte lyssnat på Alex? I samband med Edan så sätter de även dropp som ska få fart på värkarna igen då de hade börjat komma glesare. Jag han nog ha EDAn i ca 1 timma innan jag började känna ett enormt tryck neråt och vill krysta. Jag minns inte alls hur länge jag tryckte på, jag var så trött och väck vid detta laget. Den sista biten ville han inte skruva sig neråt mer och jag hade börjat ge upp. Efter att ha krystat i en timma utan att något mer hände så tillkallades tillslut läkaren som kunde konstatera att han kom med både huvud, arm och axel först och behövdes tas ut med sugklocka. Lilleman mådde dock prima hela tiden, det var mina krafter som var slut. Lades först bedövning "där nere", sen så var det dags att krysta ut honom. Kl 06.27 föddes han tillslut, underverket!! 4165g, 55 cm lång och ett huvudomfång på 37.5 cm!

Tyvärr var inte allt över där utan livmodern ville  inte dra ihop sig efteråt vilket gjorde att jag fick massa mediciner, dropp, sprutor ja gud vet hur mycket (jag var ganska borta). Blodtrycket sjönk till 60/40 pga av detta och jag "försvann" De tryckte på magen för att få livmodern att dra ihop sig vilket gjorde fruktansvärt ont så jag fick även två omgångar morfin. Detta pågick i ca 1.5 timme och stackars Alex satt där med ett nyfött barn i famnen och förstod inte alls vad som hände. De uppmätte blödningen till ca 1100 ml. Vid halv 11 blir jag tillslut ihoplappad och börjar må lite bättre. Alex och Axel ligger och sover tillsammans på madrassen =). Får ligga kvar på förlossningen i 6 timmar till med dropp innan vi får komma upp på BB.

 

Dagen efter går jag upp för att duscha och inser att jag inte mår alls bra. De tar ett nytt HB på mig som nu är nere på 77 och jag får två påsar blod innan jag börjar må bättre igen. Blödningen var förmodligen större än de 1100 ml som de uppskattade. Kan ju tillägga att personalen på både förlossningen och bb var helt fantastiska! Även fast jag mådde riktigt dåligt så kände jag att jag var i goda händer och litade på dem till 100 %Hur Jävlig förlossningen än var så är var det abolut värt det in slutändan för nu har vi världens finaste guldklimp hos oss!!

Strul

Går inte att lägga in bilder på blogg.se så slänger in lite bilder från vår promenad förut. Det andra inlägget kommer förhoppningsvis senare!

Älskar att det räcker med att gå ut ur området så är man ute på landet!


Brittsommar!

Blev en riktigt härlig promenad förut i sommarvärmen, verkligen sista dagen som man kan njuta av den tror jag! Bvc sköterskan var på besök förut med, pratade lite allmänt samt vägde lilleman som hade gått upp 500 g på en vecka och nu väger 4560 g! Kommer nog att bli en riktig liten tjockis!

Har inte hunnit visa alla fina saker som vi fått de senaste dagarna som lägger in lite bilder (klicka på dem så blir de större)

               
Från arbetskamraterna! Från min bror och Anna! Hanna och Micke! Från Malin min förra arbetskamrat!

          

Från syster!                Från farmor och farfar!  och från mormor och morfar!

Igår fick Axel även en fin snutte av Malin, Jocke och Kevin men har inte hunnit fota den än!

Tack alla för de fina presenterna!! Även de som vi fått innan lilleman anlände!

Nya mobilappen!

Testar att blogga från telefonen! Jag hinner ju inte sitta vid datorn nu mellan alla blöjbyten, matningar och rapningar! Tur att jag har världens finaste sambo som ser till att vi får mat annars hade jag nog levt på vatten! (som förövrigt är världens finaste och bästa pappa med) Ska försöka hinna knåpa ihop ett riktigt inlägg ikväll och även skriva ner förlossningsberättelsen, om jag hinner!

Redan från födseln har Axel varit väldigt stark i nacken och idag låg han på mitt bröst, lyfte huvudet och tittade på mig och Alex i säkert 15 sekunders intervaller! Ni kan ju bortse från den nyvakna mamman på bilden :)


Hanna och Micke var på besök!

Igår kom Hanna och Micke för att besöka lilleman! Axel somnade på Hanna och sov nog där i 1 1/2 h iaf. De hade även med sig presenter, bodys med olika djur på, små mjuka tofflor och ett par Jeans! Lilleman tackar så mycket!Det är detta sätt han ska sova på under dagarna, han vägrar att sova i sin korg. De ändrar sig förhoppningsvis senare för man blir ganska så handikappad och fast även om det är väldans mysigt!


Jag har blivit utmanad...

Jag har fått en utmaning av Hanna, my first...

Varför började du blogga:
Först var jag väldigt emot det, men ångrade mig sedan då jag tyckte att det skulle vara kul att skriva lite om graviditeten, flytten och alla förändringar som vi stod inför.

Vilka bloggar följer du:

Hanna: www.hannaofsweden.se
Sofia: www.soufih.blogg.se
Helen: www.hellenchille.blogspot.com
Liselotte: www.lompansplace.blogspot.com
Anna: www.mammatillelvira.blogg.se
Sara: www.wintland.se/bebis
det är dessa jag kan komma på nu iaf, om jag glömt nån så säg till!

Favoritfärg:
hmm, svårt men får nog säga svart tråkig som jag är, eller marinblått...

Favoritfilm:
Finns många bra men en favorit är "the wedding date"! cheezy, jag vet...

Vilka länder drömmer du om att besöka?
Maldiverna, Nya zeeland sen så har jag aldrig varit i norge faktiskt. Sen så vill jag åka till Östterike med! 

Dessa bloggare får utmaningen av mig:

SofiaHelenLiselotte

dagarna rullar på..

Vi börjar sakteliga få in lite rutiner här hemma. Lilleman är så snäll och äter, bajsar, sover som mest. Vi har haft lite besök från våra familjer i veckan och idag ska vi bege oss ut på första utflykten, hem till mina föräldrar!

     
Moster Lina, Mormor och morfar och farmor
 
Igår gick vi ut på första barnvagnsprommendaden. Riktigt skönt att komma ut lite, dock blev inte det en särskilt lång promenad då kroppen inte orkar alls samma som knoppen. Ahh jag som tänkte mig att när magen var borta så skulle man orka såna där saker igen, men antar att det bara vänta på att kroppen läker och blir "hel" igen!Och en bild på Axel med!Imorgon bitti är han redan en vecka!

Vill förresten passa på att tacka för alla grattis och lyckoönskningar! Både här på bloggen och på fb!


Nu är han här!

I söndags morse kl 06.27 föddes han tillslut, "lilla" Axel. Han vägde 4165 g och var 55 cm lång. En lång och stor kille med andra ord. Värkarna började kl 12.00 natten till söndag så det var en lång och tuff förlossning som slutade med att han blev tagen med sugklocka, då han kom som stålmannen med armen över huvudet och jag var för trött helt enkelt. Det blev en del komplikationer för mig efteråt men lilleman har mått bra hela tiden! Kanske skriver ner förlossningsberättelsen någon annan annan gång, får se.
Kan ju tala om att pappa Alex var fantastisk under förlossningen och timmarna efter då han tog hand om Axel själv tills jag var "tillbaka".


Idag var vi tillbaka på östra för hörseltest och viktkontroll. Axel hade gått upp 200 g sedan i tisdags när vi åkte hem från bb. Det ni! Än så länge har vi bara haft familjerna på besök och det det kommer nog dröja lite innan man är såpass återställd att man orkar med mer! Ska försöka uppdatera här undertiden!


Bloggpaus..

Tar en paus från bloggandet ett litet tag. Har ingenting att blogga om för tillfället tyvärr...så nästa uppdatering blir förmodligen när bebis kommit om jag inte får något infall innan.

Kan ju även tala om att jag inte längre besvarar inlägg (fb) och sms längre som innehåller frågan, kommit någon bebis än? några känningar? osv, osv. (Även chatten är avstängd för tillfället) Det har varit alldeles för mycket av den varan på sistonde och bebis kommer tyvärr inte snabbare för det...=(, känns bara jobbigare för mig att vänta och faktum är att om nu förlossningen skulle starta så skulle jag inte tala om det ändå =) jag vill föda bebis utan allas vetskap =) Men när allt är klart så kommer ni få veta!

Så hoppas vi syns snart, på andra sidan magen och att det inte dröjer allt för länge!Magen..

Försökte mig på att göra ett kollage på magen, kan ju konstatera att magen växte grymt mycket fram till v 30 sen så syns det inte så mycket skillnad tycker jag. Tur är väl det annars hade jag nog trillat framlänges..Vet inte varför texten med vilken vecka bilderna är från har försvunnit, och
 jag orkar inte ta reda på det heller. Överst från vänster är de v 10, 19, 22, 25, 29, 35, 37 och 41.


Var hos barnmorskan idag igen, bf +3.

sf mått: 37.5
Hjärtljud: 133 slag/min
Blodtryck: 130/80
HUvudet var nu nästan helt fixerat, bara liite ruckbart.


Sitter och kollar på Ensam mamma söker och Alex ligger med kudden över huvudet för han tycker det är så pinsamt, vilket det är med. Underhållning på hög nivå! haha


Vill du veta någonting, så fråga ugglan..

Gårdagens shoppingtur höll inte i sig särskilt länge. Snacka om att ta sig vatten över huvudet, kroppen orkar inte lika mycket som knoppen helt enkelt. Första anhalten blev Bolagret iaf, kom därifrån med lite småbös samt en liten vagn som man kan lägga leksaker i. Köpte den mest för att den var söt. Det svarta på den är en griffeltavla som man kan skriva på.Orkade bara med ett stopp till och det var på Åhlens. Var på jakt efter en rislampa med Ugglor på som jag sett på nätet. Och jajjemensan, den fick också följa med hem!Jag älskar lampan, även om den är i största laget.


Det är ok att känna...

Den ideella organisationen Ung Cancer har gjort en film som nu ligger ute på nätet. Titta på den och sprid den sedan vidare! Den lämnar ingen oberörd!Nu finns även låten i videon ute på itunes. I will lead you home av GlassChild. 9 kr kostar den och alla pengar går oavkortat till Ung Cancers fantastiska organisation! Gå även in och gilla Ung Cancer på Facebook. Där kan ni läsa mer om deras arbete mot cancern.


v. 41 och den stora dagen..

Ja det verkar inte bli någon bebis på "rätt" datum men hur stora odds är det att det skulle inträffa idag? Endast 5 % föder på den beräknade dagen! V 41 eller 40+0 är det idag iaf och nu börjar vi gå på övertid...

Detta får bli sista bilden på magen, för nu går kontraktet ut!Förövrigt är jag oförskämt pigg nu, vet inte vad som har hänt. För att hålla mig sysselsatt så blir det shopping och massa innebandy i helgen så får bebis komma om den behagar, no pressure!


så kom det ett mjukt paket med posten....

Det var Sandra som hade skickat en overall som vi spanat in när hon var här förra veckan. Den fanns inte i någon bra storlek då men när hon var hemma i Kristianstad igen så var hon så söt och gick och köpte den. Den är från Kappahls Newbie kollektion som jag skrivit om innan och blir perfekt nu till hösten då den är lite tunnare. Älskar den! Tack så mycket Sandra!Bilden är tagen från www.kappahl.com


RSS 2.0