Höst!

Imorgon är det första september och första höstmånaden är här. Jippie säger jag tillskillnad från många andra. Förhoppningsvis kommer det att komma några halvljumna dagar till, helst när bebis kommit så vi kan gå ut på mysiga promenader alla tre innan Alex börjar jobba igen. Sedan blir det massa höstmys i soffan med tända ljus och bebis på magen!

2 dagar kvar till bf nu men jag räknar garanterat med plus tid nu...konstiga att ju närmre bfdatumet jag kommer detsto längre bort känns förlossningen? Alex har börjat bli krasslig nu med, väldigt illa tajmat så idag har jag tvingat i honom KanJang. Finns ingen tid till sjukdomar nu!!Snälla, söta bebisen, vi vill att du kommer ut snart!


Anna 24 år!

Ja, egentligen fyllde hon år igår men ikväll ska vi hem till Anna och min bror för att fira henne lite!

Grattis i efterskott!


Ska det vara så svårt?

Var hos bm idag igen. Hon hade pratat med läkaren på mottagningen men hon ville inte skriva någon remiss till ett TUL (tillväxtultraljud). "de gör inte så hade hon sagt. Man märker på förlossningen om barnet är stort". Ja det är klart som f*n att man märker det där men om man har gått över två veckor så är det lite sent kanske? Så nu får jag verkligen hoppas på att jag inte går över för mycket och framförallt hoppas att jag har fel. 4000 g e lugnt men 5000 g? Nej tack! Faster Kristina, jag hoppas att du har fel i din viktgissning med =)

Sf mått: 37 cm
Hjärtljud: 123 slag/min. Väldans vad olika det är varje gång?
Blodtryck: 130/70
Huvudet fortfarande ruckbartigår var vi hos svärisarna på lite middag och fick då en liten present till bebben. Byxor, body och en tröja som man kan använda åt båda håll. Jättesöta!

   

Nu ska jag återgå till soffan...den kallar på mig!

Jag är ingen bra "hemmafru"..

Nä, jag tycker inte om att laga mat, Alex står för mycket av det här hemma, bäst blir det när vi gör det tillsammans! Jag har inte kunnat dammsuga sedan v.20, för klen i ryggen helt enkelt. Det som jag verkligen kan är att tvätta (hur svårt är det på en skala) men inte ens det har jag lyckats med nu. Brukar alltid klaga på att man inte kan hänga ut tvätten på tork här i Gråbo för det finns alltid ett stort, svart regnmoln i närheten. Igår fanns det inte det så jag passade på att hänga ut tvätten för en gångs skull...vad gör jag då? glömmer ta in den på kvällen och vaknar till världens regn och åskoväder!! Gah!!!

Alex var tvungen att akut dra iväg på jobb nu på morgonen så jag har slagit mig ner i soffan med mitt hallonbladste, wordfeud och ikeakatalogen i väntan på min andre hälft. Han tror förövrigt att det kommer att sätta igång idag och jag försöker förklara att det är bara önsketänkande. Men underbart om han har rätt. Jag är en riktig pessimist när det gäller detta och är övertygad om att jag kommer vara gravid fram till nyår...minst...

 


v. 40

Förhoppningsvis blir detta sista bilden på magen.

v.40 (39+0)
Kroppen: Förlossningstidpunkten är nådd och värkarna kan nu förväntas att börja. Det är vanligt att man som förstagångsföderska går över 40 veckor, man anses inte vara överburen förrän efter vecka 42. Skulle det dröja längre övervakas fostret noga och man blir ofta igångsatt. Exakt vad som gör att förlossningen startar vet man inte. Det är troligen barnet som sätter i gång den. Många funderar över om det är möjligt att sätta i gång förlossningen själv genom att springa i trappor eller äta speciell mat. Det finns dock inget sätt att själv tvinga i gång förlossningen, utan barnet kommer när det är klart. Förlossningen sätts bara i gång på sjukhuset om det finns någon medicinsk anledning, till exempel att du har högt blodtryck. Trycket från barnets huvud mot livmoderhalsen kan påskynda förlossningsstarten. Trycket gör att det utsöndras oxytocin, ett hormon som signalerar till livmodern att den ska dra ihop sig. När livmodern drar ihop sig allt oftare och starkare, trycks barnets huvud ännu mer ner mot livmoderhalsen. Den ger efter så småningom och börjar öppna sig.
Det kan hända att trycket blir så stort att fosterhinnan riskerar att spricka, vilket gör att fostervatten börjar rinna ut. Kontakta då alltid förlossningsavdelningen för vidare information och omhändertagande. Om man mår bra och inte fått värkar än kan man få åka hem igen.

Barnet: Fostervatten byts ut var tredje timma och produceras på nytt ända tills barnet är fött. Om det däremot finns mekonium i vattnet kan det vara en signal om att barnet är stressat eller inte mår bra och då får man stanna kvar för att kunna övervaka barnet.
Barnet är redo att möta omvärlden, 92 procent av alla barn föds mellan vecka 38-42.

Seg dag..

Nu har Sandra åkt hem igen =(. Mysigt att ha henne här. Blev en kort sväng till Allum igår där jag förövrigt hittade ett superfint märke på bebiskläder på Kappahl. Newbie heter de och de har allt i 100 % ekologisk bomull. Jättefina kläder som både pojkar och flickor kan ha, Blev inget köp denna gång men lär bli i framtiden!

Idag har det förövrigt varit en riktig skitdag..ursäkta språket men har legat på soffan och mått allmänt dåligt, humöret har även varit nere på botten...Tur att jag har hittat ett nytt favvospel på ifåånen...Wordfeud eller alfapet som vi säger på svenska. Riktigt skoj och beroendeframkallande!!

Åkte och handlande när Alex kommit hem från jobbet och köpte på oss sportdryck, chips och choklad att  
ha med till förlossningen/bb! Nu blir det till att kolla på true talent och sen livet på bb som vanligt!


Sneak peak...part 1

Sitter och väntar på att Sandra, min gamle vapendragare från Kristianstad ska dyka upp. Bör vara framme snart (med tanke på hur hon kör=).

Fick lite bilder från Hanna igår med, de som hon tog i söndags. Väldigt fina blev många! Så någon bild tänkte jag bjussa på idag!


<3


Sista besöket hos barnmorskan?

Nä förmodligen inte, nästa besök är på måndag om en vecka och det kom mer jag förmodligen behöva gå på.

Idag pratade vi mycket om förlossning osv. Jag är inte så krävande så det var inte så mycket att skriva. Skrev bla att jag vill klara mig utan epidural i största möjliga mån (sen blir det kanske inte så ändå) och är öppen för det mesta utan sterila kvaddlar! Nu känner jag mig iaf redo för att få barn. Bring it on!

Sf:36 cm
Blodtryck: 120/78
socker: 3,8
järn: 138 så nu slipper jag äta de förbannade niferexen mer!
Hjärtljud: allt mellan 133 - 156 slag/min. Bebisen var inte allt samarbetsvillig och sparkade hellre undan bm.
Huvudet var fortfarande inte riktigt fixerat utan ruckbart och kommer förmodligen inte fixera sig innan förlossningen startar heller.

Tog även upp med bm den "lilla oron" att bebis kommer att vara stor, framförallt om man går över tiden. Jag vägde nämligen 5000 g på bf +5, min storebror vägde ca 4100 g på bf -5 och min lillasyster 4400 g på bf -1. Även Alex var stor, 4500 g tror jag. Hon förstod och skulle prata med läkaren på mottagningen på torsdag om remiss till ett TUL. Skulle det visa sig att jag har rätt så sätts jag förmodligen igång tidigare och slipper gå över för många dagar. Känns skönt men hoppas att det inte ska behövas om det startar tidigare. 10 dagar kvar från imorgon!


Full rulle!

Ja, det har varit full rulle hela helgen. Alex har spelat innebandy, jag har bakat och vi var hemma hos mina föräldrar igår kväll så det fanns inte mycket tid över för bloggen.

Idag har vi haft besök x2! Efter brunchen (vaknade sent idag) kom min vän Helle (hon heter också Jessica men går under alias Helle) och hennes Alex på besök. Det blev många koppar kaffe och mycket kaffebröd =) De hade även med sig en nalle och en bok till bebisen. Tack så mycket säger pyret!

Eftermiddagen ägnade vi åt att storstäda hela huset. Alex rensade bort ogräset på framsidan och klippte gräset på baksidan. NU är det rent och fräscht här hemma, synd bara att man lyckas skita ner så snabbt igen!


Framåt sextiden kom Hanna och Ida på besök och denna gång blev det sconesfika! Gud så gott det var! Även de hade med sig en liten present (rena rama julafton) i form av favvoblomman Orkidé! Det var en gigantisk en! Hanna tog även massor med fina bilder på mig, magen och Alex. Resultatet får ni se en annan gång!v. 39!

Idag går vi in i v 39 (38+0) och det är 14 dagar kvar till bf +/-... Bebisen verkar inte vilja slå sig till ro utan det är ett våldsamt bökande och tryckande där inne, nu är det inte mysigt längre utan det gör mest ont! Är dock glad att den ger sig till känna där inne så man slipper oroa sig för minskade rörelser!


Från www.familjeliv.se

Kroppen: Bestäm dig för att du är klar att föda ditt barn! Nu är du klar med förberedelser och du är redo. Känslomässigt känner man ofta blandade känslor, man är otålig samtidigt som man kan känna rampfeber.
Livmodertappen har i regel börjat mogna och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Om den lossnar i tidigt skede kan den till och med återbildas. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma ut i små omgångar och vissa märker inte ens av den.

Barnet: Det duniga hår som hittills täckt barnets hud försvinner och hudens rynkor är utslätade. Barnets avföring "mekonium" som samlats i tarmarna består av en blandning av lanugohår, gallpigment, utsöndringar från matsmältningssystemet och celler från tarmväggen. Barnet förbereder sig att födas genom att samla på sig extra mycket energi för att klara sig under förlossningen och de första levnadsdygnen innan mjölkproduktionen kommit igång.

Bild från idag:Är det inte meningen att magen skall sjunka så här mot slutet?

snark..

Ja, jag är rätt så uttråkad om dagarna nu vilket resulterar i att det inte finns mycket att blogga om tyvärr. Så i brist på annat slänger jag in en bild på hur det brukar se ut hos oss på eftermiddagarna när Alex kommit hem från jobbet...Skillnaden är väl att det snart kommer att vara en till med på bilden =)

Alex och Fidde the cat i ena hörnet på soffan och jag i det andra hörnet!

 

Imorgon blir det dock lite roligare tror jag. Tänkte först åka och hälsa på barnen och kollegorna på jobbet och sedan käka sushi till lunch, var på tok för länge sedan! Sedan blir det förmodligen en fika hos Anna och Svea the dog...och om orken finns där kan det hända att vi åker in en sväng till kulturkalaset på kvällen.


Projekt gardinuppsättning!

Ja ni tänker säkert att "det var ett väldans tjöt om dessa gardiner" men faktum är att jag inte har något bättre för mig om dagarna (förutom att ligga på soffan då) så ni får helt enkelt stå ut ett tag!

Har både sytt och satt upp gardinerna i köket idag, och nej Hanna, Alex var inte hemma och jag klättrade upp och ner på stolarna! Men jag lever =) Riktigt nöjd blev jag iaf! Syns inte så mycket på bilden men det är "fejk" hissgardiner! Köpte även virkade blommor till som jag satte på!

 
Man ser inte mycket på den första bilden tyvärr men blommorna och färgen syns tydligare på den andra.

Imorgon forstätter projektet i vardagsrum och sovrum!


Ikea!

Tack för tipsen om tavlorna! Något av dem kommer det att bli, återstår bara att se vilket!

Idag tog jag med mig min syster Lina på en shoppingrunda och första stoppet blev Klädkällaren för att köpa nya gardiner till köket. Klädkällaren har faktiskt mycket fina gardiner och till mycket billigare priser än de flesta andra. Tex, en jättefin hissgardin med fjärilar på som kostar 249 :- kan man även hitta på Dimoda i Allum fast för 549 :-! Helt sjukt vilken skillnad. (Kanske säger mer om Dimoda än om KLädkällaren iof..)

Nästa stopp blev Ikea och jag var mest ute efter gardinstänger till resten av huset så att jag kan få upp gardinerna detta århundradet! Kom även hem med en pläd till gungstolen (jag tog mitt förnuft till fånga och skippade den dyra från Åhlens), en vattenkanna och en matta att ha under gungstolen (blir repor i annars..).

Imorgon blir det till att börja sätta upp gardiner! Måste även ta fram symaskinen för att sy in kanterna på de nya jag köpte.

Har även varit på familjerätten för att skriva på faderskapsbekräftelsen, skönt att ha det gjort. Dock gick det inte helt smärtfritt, jag lyckas ju självklart göra bort mig...som vanligt. Handläggaren ber om legitimation och jag slänger istället upp min iphone framför henne och låser upp den. Hon såg ganska förbryllad ut och jag tänker tyst för mig själv "vad f*n pysslar jag med. Lite röd i ansiktet försöker jag skratta bort det och ger henne legget istället. Hon måste ju undra om jag var vid mina sinnes fulla bruk...

Tavla utan ram?

Nu har jag äntligen fått upp en gardin iaf. En hissgardin med spöketlaban på blev det. Måste verkligen åka till ikea och köpa fler gardinstänger snart så jag får upp resten med för gardinerna har jag ju.Inte en bra bild men den får duga. Vet inte om jag borde klippa av banden eller om de ska få vara som de är? Lite väl långa kanske?

Till mitt problem...
Jag har fem gamla skoltavlor/bokstavstavlor från Nordstedts. Vi hade dem på jobbet undanskuffat och eftersom att de inte används och förmodligen inte skulle göra det i framtiden heller så tog jag hem dem. Tycker att de är superfina men vill inte hänga upp dem som de är utan rama in dem..MEN det är inga standardmått på dem.
Hur ska jag göra? går det att beställa eller det är väldigt dyrt? Några andra tips någon? De ska alltså få hänga i barnrummet!
v 38 (37+1)

Igår gick vi in i ännu en ny vecka så nu är vi i v 38 (eller 37+1 idag) Jag börjar faktiskt ledsna rejält på graviditeten nu och bebis får hemst gärna komma närsom. Känner mig som en val och kan knappt resa mig ur soffan. Men bebis bestämmer och det är bara att vänta...Har börjat känna av fler och fler förvärkar nu med, de kommer gärna när man är bland folk eller i affären där det är som svårast att dölja det (se höggravid kvinna stå med vikt överkropp och sedan gå därifrån låtsandes som ingenting =)
 
Kroppen: Nu närmar sig förlossningen med stormsteg. Se till att du vet var din partner befinner sig och att du lätt kan få kontakt.
När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lite lättare för den blivande mamman att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen. Allt fler känner förvärkar. Det som skiljer förvärkar från sammandragningar är att värkarna oftare gör ont. Först blir magen hård, precis som tidigare, men efteråt kan en molande känsla finnas kvar. Smärtan sitter långt ner i magen eller ländryggen och påminner om mensvärk. Långt ifrån alla får dock någon förvarning om att förlossningen är på gång. När du väntar ditt första barn är det vanligast att barnet kommer efter beräknat datum. Är du omföderska föder du statistiskt sett nästa barn två till tre dagar tidigare.
 
Barnet: Nu är barnet helt fullgånget och navelsträngen är cirka 50 cm lång.

Bild från idag 37+1
Kräftskiva!

Ja, igår var vi inbjudna av grannarna på kräftskiva. Var väldigt trevligt, framförallt bra att lära känna dem lite bättre då vi är väldigt nya i området. Blev ingen sen kväll för oss dock då Alex skulle upp och jobba idag. Var första gången jag åt kräftor i år och det var så gött!! Hade gjort en västerbottenpaj med, hela gick åt! (grannbarnen blev överförtjusta och rensade formen =)

 


Ringde förövrigt kommunen idag för att kunna fastställa faderskapet till bebisen och tycker att det hade varit skönt att ha gjort det nu innan. Vi fick tid redan på måndag! Snabba puckar!


Bakdag!

Hade inte alls någon lust att blogga igår så då gjorde jag helt enkelt inte det! Idag vaknade jag faktiskt ganska pigg, hör och häpna och efter att ha legat på soffan större delen av veckan bestämde jag mig för att baka efter frukost. Blåbärsmuffins med smuldeg uppe på blev det, de är så goda men jag tänker faktiskt frysa in de flesta. Lite roligt att ha något att bjuda på om man får fikagäster!. Har även köpt ingredienser till kärleksmums och kolasnittar, med de får göras någon annan dag!Har även hunnit en sväng till affären för att inhandla kräftor och ingredienser till en västerbottenpaj för ikväll ska det vara kräftfest här ute på gården. Men innan pajen påbörjas får jag nog ta en tupplur!


man vet att det inte är långt kvar när..

Man kan använda magen som bord. Se dock till att inte ha något varmt i, det kan gå illa =) Sekunden efter bilden togs så kickade bebisen men jag han fånga koppen innan jag hade varmt te över mig =)
idag har vi fått en luftvärmepump installerad i huset. Det är verkligen skitfult och går inte direkt att dölja. Men det får det vara värt när man slipper skyhöga elräkningar i vinter!


Gungstol!

Jepp, jag hittade en på blocket till slut. En vit till och med så jag slipper måla!! Hade tänkt ha den i barnrummet egentligen med den tar nog lite för mycket plats så den kommer flyttas ut i vardagsrummet så länge. Går ju lika bra att sitta där och amma =)
Riktigt skön att sitta i är den med, behöver bara en filt till den med. Har hittat en riktigt fin på Åhlens men den kostar 500 :-. Lite saftigt för en filt men hittar jag ingen annan så får det nog bli den ändå...

Nu är väggordet på plats med! Jag hade ju inget tålamod och vart förbannad på det efter 10 min och gav upp. Alex lyckades dock bättre och 1 1/2 timma senare var det på plats. Lite väl mödosamt kanske men fint blev det iaf!
Folien i korgen är där för att katten inte ska vilja lägga sig där, han har inte ens försökt men ligger gärna nedanför. Undra hur medvetna djuren är egentligen över vad som komma skall..? 


Bröllop!!

Igår var det dags för min kompis Malin och hennes Joakim att bli man och hustru! Vigseln ägde rum i Bergums kyrka och den var så fin. Jag brukar inte vara särskilt blödig men jag fick verkligen ta mig samman för att inte börja störtböla inne i kyrkan!Helan och halvan redo att gå på bröllop!!Festen efteråt fortsatte på Kvibers kantiner. Innan middagen började så sköts de kanon, väldigt passande då Joakim är militär. Sedan bjöds det på trerättersmiddag, med tal, upptåg och allt som en bröllopsfest innebär! En superkväll var det och jag var helt färdig när vi kom hem!


Brudparet!

   
 
Svårt att ta riktiga kort när man har en liten sketen digitalkamera. Jag vet vad jag ska önska bidrag till när jag
fyller år iaf! =)


v 37 och nytt besök hos barnmorskan.

i torsdags var det dags för ännu ett besök hos barnmorskan.

Blodtryck: 110/60
Sf mått: 35 cm, det har alltså vuxit med 3 cm på två veckor och nu låg jag helt plötsligt strax under översta kurvan!! oops...
Hjärtljuden: 155 slag/min, väldigt livlig denna gång.
Huvudet hade sjunkit ner ytterligare men var lite ruckbart fortfarande. Det är inte säkert att det kommer att fixera sig helt heller sa bm.


igår gick vi in i v 37 eller 36+0!


Kroppen:
Livmodern sjunker nu något och ger mer plats åt magen och lungorna. I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare. Barnmorskan mäter tillväxten och lyssnar på barnets hjärtljud. Normalkurvan för symfys-fundusmåttet ligger vid denna tidpunkt mellan 31-37.
Hos förstföderskor brukar huvudet snart fixera sig i bäckeningången. Ligger barnet med stjärten neråt kommer man att vilja göra ett försök att vända barnet. Hos omföderskor är det vanligt att huvudet förblir mer rörligt innan det slutligen fixeras.
Gå gärna igenom förlossningsbrevet du har skrivit med din barnmorska och gör en avstämning.

Barnet: Barnet fortsätter att lägga på sig hull, vikten kan variera mer nu, i början av den sista graviditetsmånaden är det vanligt att barnet väger omkring 2750 gram och huvudet är cirka nio centimeter i diameter. De resterande veckorna fram till födseln ökar vikten vanligtvis till 3000-3500 gram och barnets längd brukar hamna på mellan 47-50 centimeter. Av någon anledning brukar pojkar väga mer än flickor och det andra barnet likaså.

27 dagar kvar nu bara!!

 


Skånebesök!

Igår fick jag besök av min goda vän Anna, hon passade på att åka upp till götet under dagen när hennes pappa ändå skulle upp och fota fotbollen. Vi har inte setts sedan vår turkeydinner i November så det var väldigt roligt  ha henne här! Det blev många skratt som vanligt och vi hade nog kunnat fortsätta i några dagar till tror jag!!
Hon hade även med sig lite presenter till bebisen (som även var från hennes sambo Christian). Det var en mjuk och go gås, bodysar, en byxa och en mössa i olika storlekar. Tack så mycket!Ni kan ju bortse från flinet på bilden =)Tack anna för en mysig eftermiddag!


Positiva besked!

Ja, i måndags var ju jag och föräldrarna på matchen mellan Gais-Halmstad. En riktig nagelbitare stundtals men 2-1 blev slutresultatet iaf. Var en riktigt go kväll på gamla ullevi och riktigt skoj att gå tillsammans med päronen med! Tror förövrigt att det kanske är en liten framtida fotbollsspelare (gaisare) där inne, för det var ett väldans liv på bebisen under matchen!

  

  

I måndags var det dock osäkert om det skulle bli wandersons sista match då han bara varit utlånad, men så blir det inte! Gais köper tillbaka Wanderson! Sjukt duktig snubbe det där!


(Bilden är lånad från www.aftonbladet.se)


Vem tänder ett ljus för de döda/döende barnen i Afrika?

För det första vill jag bara klargöra att jag tycker att det är fruktansvärt och hemskt det som hände i Norge men jag undrar bara varför ingen verkar reagera på den fruktansvärda svältkatastrof som just nu pågår i Afrika där 100 tals, tusentals ja säkert fler barn och vuxna har eller kommer att dö. Jag har inte sett en endaste facebookstatus (som det tidigare var över hela fb) som berör detta. Vet inte om det är hormonerna men jag blir upprörd (ja nästan förbannad) så då tänder jag ett ljus iaf!
 För den som det berör så kan man klicka här "Skänk en timlön, rädda ett liv" eller sms:a in din gåva genom att skicka ordet TIMME till 72970. Då skänker du en gåva på 50kr. (Läkare utan gränser)Biltvätt!

Idag har det varit en riktigt bra dag för mig! För det mesta är jag väldigt trött och har inte mycket ork men inte idag inte! Åkte hem till min mamma och åt lunch tillsammans sedan tvättade jag bilen! Halleluja! Jag slet och svettades och när den var torr och fin så beslöt jag mig för att dammsuga den inuti med! Kändes i kroppen sen kan jag säga och bebben blev helt tokig av att klämmas under mina akrobatiska övningar (ja, att böja sig räkns som akrobatik för en höggravid).

Ikväll ska vi (jag och mina föräldrar) gå på fotboll och det är ju inte vilken match som helst utan kampen mellan:

     vs

Så det är bara att ta halsduken på och vråla

Hejja Gais!


RSS 2.0